Dnešním článkem bych chtěla informovat o existenci několika vitamínů, k čemu slouží a v jakých potravinách je můžeme do těla doplnit.
Vitamín A
V přírodě se nachází ve dvou formách – Karotenoidů a Beta-karotenu.
Slouží k dobrému zraku a správnému růstu. Důležitou funkci zastupuje i při růstu a vývoji.
Jeho nedostatek může vést k šerosleposti, zvýšení poranění kůže či zvýšený výskyt nemocí.
Beta – karoten
Zdroj: tmavě zelené ovoce a zelenina(mrkev)
Slouží jako zdroj vitamínu A, avšak jen část z beta-karotenu je přeměněna na vitamín A. Pomáhá tělu neutralizovat volné radikály. Stejně jako vitamín E, tak i beta-karoten je antioxidant.
Vitamín B1 – Thiamin
Zdroj: sušené pivovarské kvasnice, obilná zrna
Jedná se o vitamín, který se objevuje u metabolismu sacharidů a u přeměny glukózy na energii.
Vitamín B2 dříve Vitamín G – Riboflavin
Zdroj: droždí, játra, mléko
Zapojuje se do přeměny sacharidů, tuků a bílkovin. Důležitý pro funkci částí sliznic a kůže.
Vitamín B12
Zdroj: živočišné produkty(játra, ledviny, srdce)
Má vliv na tvorbu krevních tělísek a proteinů v těle.
Vitamín C
Zdroj: citrusové plody, černý rybíz
Tento vitamín je nestabilní, při tepelné úpravě či skladování z něj zmizí 70%.
V těle má mnoho funkcí, je důležitou složkou, která tvoří strukturu svalů, kostí, chrupavek. Dokonce pomáhá i s růstem dásní a zubů. Pomáhá se správnou funkcí imunitního systému.
Vitamín D
Zdroj: tuk ryb, mořské ryby, máslo
Vitamín D je důležitý pro udržení minerální rovnováhy. Má vliv na absorpci vápníku. Dopomáhá ke správné funkci svalů, nervů a buněčného růstu.
Vitamín E
Zdroj: rostlinné oleje, oříšky, mléko
Při skladování v kuchyni dochází ke ztrátě vitamínu! Jedna z několika funkcí je antioxidant, napomáhá s ochranou tělní tkáně před různými druhy záření. Napomáhá životnosti červených krvinek a také je dobrým lékem na kardiovaskulární onemocnění.
Vitamín K
Zdroj: zelená listnatá zelenina (špenát, brokolice)
Tento vitamín je podstatný pro správnou funkci krevní srážlivosti. Poté i slouží jako pomocník při ukládaní vápníku do kostí.
Niacin (B3)
Zdroj: maso
Hlavní funkcí niacinu je získávání energie během přeměny sacharidů, tuků a bílkovin, vedlejší funkci zastává při syntéze hormonů.
Kyselina pantotheová
Zdroj: v přírodě všudypřítomná
Podílí se na reakcích stavby a odbourávání buněk či tkání. Důležitý význam při tvorbě protilátek a složka imunitního systému.
Kyselina listová
Zdroj: rostlinné a živočišné suroviny, játra
Důležitou roli hraje v metabolismu při metabolických reakcí. Ovlivňuje růstové a vývojové procesy. Významná pro tvorbu kostní dřeně a je potřeba pro optimální funkci nervového systému.
Vitamín B8 nebo H – Biothin
Zdroj: droždí, játra a ledviny
Je důležitý pro správnou funkci a vývoj organismu. Nachází se jako jedna složka enzymů, které se podílí na slučování mastných kyselin.
Pokud jste článek dočetli až sem, i mým zklamáním, játra jsou zdrojem mnoha důležitých vitamínů, které tělo potřebuje. Ať chceme nebo ne je důležité si čas od času k jídlu toto jídlo dopřát.