O tom, že i rum může být velice sladký, vás přesvědčí rum Don Papa, který se vyrábí z jedné z nejsladších odrůd cukrové třtiny na světě. Tento tmavý melasový rum je specialitou, která pochází z Filipín. Pouze tam je totiž ideální podnebí a specifická půda k pěstování zmíněné cukrové třtiny.
- Filipíncích je známo, že jsou na sladké, a tak jim chuť rumu Don Papa velice vyhovuje.
Zajímavý je i výrobní proces tohoto originálního rumu.
- 48 macerát z vylisované cukrové třtiny prochází destilací kontinuálním způsobem v kolonách v destilerii Bago.
- Výsledný 61% destilát se následně zředí a dosladí melasou.
- Dalším procesem je blendování, které probíhá zastudena (2 °C).
- Poslední fází je filtrace přes uhlí.
Rum Don Papa zraje v sudech na třetím největším filipínském ostrově, kterým je Negros.Zajímavostí je, že pro zrání jsou vybírány dubové sudy, ve kterých byl před tím bourbon nebo v opálených sudech z amerického bílého dubu.
Chuť může překvapit
Rum Don Papa 7y je jedním z nejoblíbenějších nejen ve světě, ale svou velkou oblibu získal i u nás. Ačkoliv je tento sedmiletý rum celkem silný (40 %), v baru si ho s velkou chutí dávají i „nepijáci“. Ochutnání tohoto rumu může být někdy docela překvapující.
- První doušek nemusí vyvolat právě nadšení.
- Ta pravá chuť se rozvine až při dalším ochutnání, kdy na jazyku ucítíte příjemný nádech vanilky a medu.
- Zjistíte také, že vůbec není příliš sladký, ale že všechny chutě jsou vyvážené přesně tak, jak mají.
Kdo je ten muž na etiketě?
Na etiketě vás jistě zaujme muž s knírkem. Hádáte jistě správně. Rum je pojmenován právě po něm, Donu Papovi Isiovi, který byl jedním z hrdinů filipínské revoluce roku 1890. Papa Isio dopadl velice špatně. Byl odsouzen k trestu smrti. Přesto, že mu byl rozsudek zmírněn na doživotí, za tři roky po uvěznění zemřel.
- Don Papa na etiketu patří jistě právem.
- Před revolucí pracoval na třtinových plantážích.