O tom, že světová špička nebo olivami je k vidění v Andalusii, na Krétě nebo Sicílii, jistě nemůže být ani těch nejmenších pochyb. Ovšem pozor, čekali byste také v Chorvatsku olivové oleje sbírající medaile na světových akcích? Pokud ne, seznamte se s rodinou Chiavalon, která pěstuje olivy už po celé generace a dobře ví, jak hrát nejvyšší soutěž. Ochutnáte alespoň na lžičku? Pozor, hrozí, že se přímo bezhlavě zamilujete. V kuchyni si pak můžete zkusit řadu zajímavých specialit, tentokrát s olivovým olejem, který oceňují mimo jiné také nároční němečtí spotřebitelé.
Benefity oliv znají snad úplně všichni
Lepší pleť, vlasy, ale i zažívání, o tom by se dalo hovořit ještě dlouhé hodiny. Zkrátka a dobře, pokud jste měli tu čest, víte moc dobře, že olivový olej umí mnohé. Pár kapek ráno na lžičku povzbudí díky obsaženým polyfenolům, s kváskovým chlebem chutná přímo báječně a když jej zkusíte s mořskými rybami, stanete se hvězdou letního grilování s přáteli. Prohlédněme si proto dvě různé variace značky Chiavalon, která je nejen v chorvatském prostoru skutečně dominantní. Aby také ne, když sbírá medaile z různých akcí doslova jako na běžícím pásu a nevypadá to, že by se situace měla změnit.
Je to například kupáž odrůd Atilio, která si se steaky dobře porozumí a zaujme vás vůní mandlí a pepře, což se zdá být k masu naprosto ideální, že? Ovšem pozor, když si vaše drahá polovička vymyslí na víkend čokoládový dort, nejste bez šance, protože Atilio je vskutku velice dobrým parťákem do podobných akcí. Další variantou extra panenského olivového oleje z Istrie je Organic, v němž poznáte rozmarýn a mátu, ale i zelená jablka. A k čemu je nejvhodnější? Poradí si s výzvou v podobě houbové polévky nebo grilované ryby, ale bez obav jej můžete využít i pro přípravu rizota a červeného masa. Pro mlsaly je dobrou zprávou, že vanilková zmrzlina může klidně ještě během dnešního večera u televizní obrazovky dostat naprosto nový rozměr.